Hampaiden vihlonta on ilkeä vaiva, joka voi jopa rajoittaa ruokailutottumuksia. Jätitkö kiskalla jätskin ottamatta tai suositko huoneenlämpöistä vettä kylmän sijaan?
Mistä hampaiden vihlonta sitten johtuu? Hampaissa on dentiinitubuluksia eli nesteen täyttämiä kanavia hammasluussa. Nesteen liike välittää ärsykkeet hampaan ytimeen, missä hampaiden hermot ja verisuonet sijaitsevat. Normaalisti dentiinitubulukset eli nuo hammasluun kanavat ovat kiilteen alla suojassa suoralta kontaktilta esimerkiksi kylmiin ja kuumiin nesteisiin mutta toisinaan kanavien suuaukot paljastuvat ja välittävät ärsykkeet hampaaseen hyvin voimakkaana.
Dentiinitubulusten eli hammasluukanavien aukko voi paljastua esimerkiksi liian voimallisen harjaamisen seurauksena tai kun ien vetäytyy hampaan pinnalta jättäen hammaskaulan paljaaksi. Dentiinitubulukset voivat myös vaurioitua hampaan reikiintymisen yhteydessä. Juurihoidetun hampaan hermotus on jo poistettu, eikä tällainen hammas enää oireile, vaikka siihen edellä mainittuja vaurioita kohdistuisikin.
Hampaiden vihlominen voikin usein olla tunnollisten harjaajien vaiva.
Tällöin hampaat ovat usein äärimmäisen puhtaat ja hyvin hoidetut. Kuitenkin mikroskooppiset vauriot hampaan pinnalla voivat haitata jokapäiväistä elämää ja tuntua todella kiusalliselta, akuutiltakin vaivalta.
Onneksi paljastuneet hammasluukanavat saa usein tukkeutumaan myös kotikonstein, mikäli paljastuminen ei johdu reikiintymisestä. Tällöin tilanteeseen valittu hammastahna, hyvä harjaustekniikka ja oikeat hoitotottumukset ovat vihlomisen hallinnan kulmakivi. Mikäli hammaslääkärin neuvot ja kotihoito-ohjeet esimerkiksi etäpalvelun kautta annettuna eivät ole riittävät, vastaanotolle voi olla tarpeellista hakeutua voimakkaampaa suojalakkausta, hampaan pinnoitusta tai paikkausta varten.