Varovaisuutta ja vastuullisuutta hampaiden valkaisuun

Valkoisempi ja suorempi hammasrivi, toisin sanoen näyttävämmät hampaat, on tutkimuksissa yhdistetty korkeampaan tulotasoon. Ehkä itsevarmasti hymyilevä ihminen mielletään luotettavammaksi kuin hampaitaan peittelevä, tai ehkä suora valkoinen hammasrivi viestii välittämisestä ja vastuuntuntoisuudesta? Valkoisia hampaita ei kuitenkaan kannata havitella keinolla millä hyvänsä, Tiktokin ruokasoodakikka tai hiilellä "valkaisu" voivat aiheuttaa ikenille tai kiilteelle enemmän harmia kuin toivottua tulosta. Tällöin myös maksettava summa voi koitua huomattavasti kalliimmaksi, kun hampaita vahingoitetaan lopullisesti liian hankaavilla tuotteilla tai musta hiilitöhnä tunkeutuu ientaskuihin.
Hammaslääkäri on suun ammattilainen ja ymmärtää, mikä valkaisutapa sopii mihinkin suuhun. Soodapuhdistus, valkaisulusikat, laservalkaisu, valkaiseva hammastahna? Tyylejä on monia ja myös netti on pullollaan erilaisia valkaisevia tuotteita aina hampaidenvalkaisuliuskoista hammastahnoihin. Suomessa kuitenkin ainoastaan suun terveydenhuollon ammattilainen saa käyttää potilaalle tai luovuttaa potilaan käyttöön hampaita oikeasti valkaisevia tuotteita, vetyperoksidia tai karbamidiperoksidia sisältäviä tuotteita. Hammaslääkärien käyttämät valkaisuaineet ovat aina turvallisia, eivätkä vahingoita kiillettä, samaa ei valitettavasti voi sanoa kosmetologien tarjoamista valkaisuista tai netissä myytävistä tuotteista. Ensiarvoisen tärkeää on myös se, että valkaisu tehdään terveeseen ja hoidettuun suuhun.

Valkaisulle esteenä ovat ainoastaan raskaus ja imetys. Valkaisuaineiden imeytymistä äidinmaitoon tai istukan läpi ei ole juurikaan tutkittu, todennäköisesti haittaa ei ole mutta asialla on turha lähteä riskeeraamaan. Raskauden ja imetyksen aikana on siis syytä turvautua esimerkiksi jauhepuhdistukseen, jolla värjäymät saadaan poistettua tehokkaasti. Hampaiden valkaisu myös yleistyy koko ajan, yhä useammalla suomalaisella löytyy kaapistaan valkaisulusikat tai esimerkiksi opalescence go kertakäyttölusikat. Ikä ei ole valkaisulle esteenä, vanhin henkilö, jolle olen tehnyt valkaisua, oli 86-vuotias.
Luotathan valkaisuarviossa siis aina ammattilaisen mielipiteeseen. Se mikä sopii ystävällesi, ei välttämättä sovi sinulle. On tärkeää arvioida mm. etualueen paikkojen vaikutus sekä kiinnityskudosten kunto ennen valkaisuun lähtemistä.